De-a lungul timpului, omul s-a confruntat cu problema bolilor și a dăunătorilor în grădină și livadă, făcând eforturi mari pentru combaterea acestora. Apariția, răspândirea și persistența lor se datorează mai multor factori, dintre care schimbarea climatică ocupă locul principal. Prin creșterea temperaturilor pe timpul iernii și a precipitațiilor primăvara și vara, se crează un mediu proprice dezvoltării și răspândirii bolilor și dăunătorilor.
Pe lângă obținerea de soiuri cu o rezistență sporită la acțiunea diferiților agenți patogeni, oamenii de știință au găsit metode biologice, fizice și agrotehnice pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. Administrarea produselor fitosanitare trebuie făcută astfel încât să respecte legile pentru protecția florei și faunei, precum și a sănătății consumatorului. Concentrația produselor se stabilește în funcție de necesități respectând indicațiile de pe prospect, prin diluarea soluției cu apă.
În acest articol vă vom prezenta cele mai frecvente boli și cei mai des întâlniți dăunători pentru pomii fructiferi. Astfel vă putem oferi suficiente detalii pentru stabilirea și combaterea bolilor și dăunătorilor în urma unei analize vizuale.
Boli și dăunători
- Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha)
De regulă atacul se înregistrează primăvara prin învelirea florilor, frunzelor, lăstarilor și fructelor tinere într-o pâslă albicioasă care ulterior se îngălbenește.
Frunzele tinere se răsucesc și se rup foarte ușor. Acestea se usucă timpuriu și cad. Florile atacate se brumifică și se usucă, neputând produce fructe.
Substanțe pentru combatere: Ardent, Baycor, Derosal, Karathane, Polisulfură de calciu, Score, Systhane, Topsin, Thiovit, Vectra.
Recomandări: Tratamentul se aplică atunci când mugurii florali sunt la începutul înfrunzirii. În această fază rapănul, făinarea, păianjenul roșu aflat în stadiul de ouă hibernante sau de ouă eclozate, se pot combate eficient.
- Rapăn ( Venturia inaequalis)
Este poate cea mai des întâlnită boală a mărului, aceasta atacă ramurile tinere, fructele, frunzele și florile. Frunzele și florile atacate prezintă pete circulare de culoare brun-măslinie. Aceleași simptome sunt prezente și la fructe, care pot fi atacate de la formare până la coacerea acestora. Când fructele sunt atacate timpuriu, ele nu se dezvoltă suficient, se deformează și se crapă, oferind posibilitatea de intrare a altor boli și dăunători.
Substanțe pentru combatere: Bravo, Dithane, Kocide, Karathane, Sulfat de cupru, Topsin, Vectra, Score.
Recomandări: Tratamentul se aplică atunci când mugurii florali sunt la începutul înfrunzirii. În această fază rapănul, făinarea, păianjenul roșu aflat în stadiul de ouă hibernante sau de ouă eclozate, se pot combate eficient.
- Monilioza semințoaselor ( Monilinia fructigena)
Ciuperă care atacă ramurile cu frunze, florile și fructele. Boala respectivă își face apariția primăvara prin veștejirea ramurilor tinere și prin brunificarea frunzelor și florilor, ducând la uscarea acestora. Pe scoarța ramurilor apar mici pete de mucegai cenușiu-gălbui. Fructele tinere se brumifică și putrezesc în urma acoperii acestora cu petele de mucegai.
- Focul bacterian al rozelor (Erwinia amylovora)
Deși este o boală apărută relativ recent în țara noastră, atacul acesteia este sever și are ca urmare decesul plantei. Simptomele apar pe toate organele verzi ale plantei sub formă de brunificări.
Recomandări: Tăierea și înlăturarea întregului material vegetal, urmând incendierea acestuia pentru a preveni răspândirea bolii.
- Păduchele din San Jose (Quatraspidiotus perniciosus)
Este o specie de dăunător care atacă pe lângă pomii fructiferi și alte specii de plante (arbori, arbuști, plante erbacee). Păduchele din San Jose atacă tulpinile, ramurile, frunzele și fructele formând în locul înțepăturii ( de unde sug seva) niște pete roșii caracteristice. În urma atacului, pomii se opresc din dezvoltare, ducând la uscarea vârfurilor acestora, iar fructele se pătează și se deformează.
Substanțe pentru combatere: Actelic, Admiral, Aplaudus, Carbetox, Decis, Imidan, Lannate, Oleodiazol, Reldan.
Recomandări: Pentru tratarea păduchelui, este nevoie de stropirea totală a pomului. Tratametul se aplică în ianuarie sau în februarie atunci când temperaturile vor depăși 0 grade și nu va exista riscul de precipitații. Pentru tratamentul de vară, substanțele se vor face într-o concentrație mai mică.
- Gărgărița bobocilor de măr (Anthonomus pomorum)
Dăunător a cărui apariție împiedică fructificarea mărului prin depunerea pontei (ouă de larvă) în bobocii florali după care astupă locul printr-o substanță cleioasă. Larva se dezvoltă în interiorul bobocului hrănindu-se cu pistilul, staminele și interiorul petalelor până cand devine adult. În luna iulie adultul iese din bobocul brunificat și uscat prin găurirea acestuia,continuând apoi să se hrănească cu frunze, după care intră în starea de hibernare. Adultul iernează în crăpăturile scoartei pomilor, după care se reia procesul de înmulțire și hrănire.
Substanțe pentru combatere: Carbetox, Fylanon, Pallas.
- Viermele merelor (Cydia pomonella)
Viermele iernează la baza tulpinii, în crăpăturile scoarței. Fructele atacate prezintă găuri pline cu resturi de hrană și materii fecale ale dăunătorului. După atac, fructele fie nu se mai dezvoltă, fie se coc înainte de vreme și cad. Ouăle se pot observa pe frunze, lăstari sau chiar pe fructe.
Lista poate continua, însă principalele boli ale mărului sunt făinarea (Podosphaera leucotricha) și rapănul ( Venturia inaequalis). Fungicidele a căror acțiune este împotriva rapănului, sunt denumite genetic ca antiventurice. Dintr-o listă mare de fungicide antiventurice, majoritatea conțin substanțe chimice pe bază de cupru. Pentru combaterea făinării se folosesc fungicide antioidice, dintre care majoritatea conțin substanțe chimice pe bază de sulf.
Bibliografie
F. Mateescu, 2008. Livada, grădina și via: boli, dăunători și tratamente. Ed. a 13-a, M.A.S.T, București.
Surse imagini
www.syngenta.md/fainarea-la-mar
www.agropost.ro/fainarea-marului-podosphaera-leucotricha-descriere-combatere-si-tratamente/
www.paradisverde.ro/boli/rapanul-marului-boala-care-urateste-merele-le-rapeste-gustul
www.sanatateaplantelor.ro/rapan-la-mar-si-par-patari-si-putregaiuri-la-legume/
www.botanistii.ro/blog/monilioza-fructelor-de-semintoase-monilinia-fructigena/
www.emaramures.ro/culturi-compromise-focul-bacterian-a-imbolnavit-livezile-de-mar-par-si-gutui-din-maramures-video/
www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-pomi-fructiferi-mar/
www.erbicid.ro/blog/despre-paduchele-din-san-jose-si-cum-poate-fi-combatut-acest-daunator/
www.botanistii.ro/blog/insecte-daunatoare-plante-paduchele-din-san-jose/
www.botanistii.ro/blog/gargarita-florilor-de-mar-anthonomus-pomorum/
www.doorcountypulse.com/wormy-apples-heres/
www.sinavef.senasica.gob.mx/ALERTAS/inicio/pages/single.php?noticia=922