Kumquat sau ‘portocala de aur’ este cel mai mic fruct citric, este exotic si bogat in nutrienti. Se consuma cu coaja, fiind singurul citric din lume care se preteaza la aceasta. De fapt, coaja, bogata printre altele si in grasimi omega-3 confera dulceata fructelor, care altfel ar fi prea acrisoare. Fructele coapte trebuie sa fie de culoarea portocaliu intens, sa aiba coaja firma, fara urme de pete sau alte imperfectiuni. Nutrientii prezenti in aceste citrice sunt: flavonoidele, fitosterolii si uleiurile esentiale, pe langa bine-cunoscutele vitamine C, A si mineralele calciu, mangan.
Este o planta originara din Asia (China, Japonia, Mongolia) care iubeste zonele calduroase (rezista pana la -12, -15ºC) si insorite. Infloreste primavara, iar florile albe, parfumate dau nastere unor fructe mici, portocalii, de dimensiunea unor masline mai mari. Acestea au gustul acrisor, interesant si delicios.
Kumquat sau ‘portocala de aur’ (https://mag-plantesiflori.ro/produs/kumquat-citrus-kumquat-fortunella-margarita/) este perfect pentru cultivarea la ghiveci in spatiile interioare. In primul rand este o planta de dimensiuni relativ mici (pentru un arbust fructifer), acesta nedepasind 2 m inaltime si latime. Poate fi mentinut in frau prin intermediul tunderilor. In al doilea rand, sunt cateva reguli simple de urmat pentru ca arbustul sa se dezvolte armonios si sa fructifce:
- Kumquat are nevoie de cat mai multa lumina, atat vara cat si iarna;
- Pe timpul verii poate fi tinut in gradina sau pe o terasa deschisa, insa va fi udat in perioadele calduroase, in functie de dimensiunea ghiveciului – cele mici avand mai putin substrat se vor uda mai des;
- In sezonul rece, cand se va muta in interior se va avea grija ca planta sa nu fie amplasata in dreptul unor surse de caldura (calorifere) sau a unor zone strabatute de curenti reci de aer. Temperatura ideala pe timp de iarna este de 10ºC. In aceasta perioada se va uda mai rar – o data la 2 saptamani si va fi mentinut in spatii cat mai luminoase.
- Fertilizarea se va face o data pe saptamana cu ingrasamant de citrice din Aprilie/Mai pana in Septembrie/Octombrie. In restul anului se poate face o pauza sau se poate fertiliza o data pe luna.
Fructele de kumquat se pot manca crude, ca atare, in dulceturi, marmelade, prajituri, sosuri, sau diferite bauturi.
Pentru a va face aceste zile toride putin mai racoroase, iata o reteta delicioasa de cocktail cu menta si kumquat:
INGREDIENTE ( pentru 2 portii): 8 kumquats, 2 ramuri de menta proaspata, 1 lingurita de miere sau sirop de agave, 200 ml vodka, 120 ml bere de ghimbir, gheata, felii de kumquat si frunze/ramurele de menta pentru a orna.
PREPARARE:
- Agitati fructele de kumquat, menta, mierea intr-un shaker de cocktailuri. Adaugati vodka si gheata si agitati bine in continuare pana se raceste uniform.
- Adaugati feliile de kumquat si feliile/ ramurelele de menta ca ornament in 2 pahare de sampanie sau similare. Turnati cocktailul in pahare, in mod egal. Adaugati in fiecare pahar berea de ghimbir. Serviti cat este rece!