Plante perene de toamnă

Toamna este anotimpul de tranziție dintre temperatura caniculară a verii și cea geroasă a iernii. În ultimii ani, după cum știm, toamna este din ce în ce mai scurtă, iar temperaturile variază de la săptămână la săptămână creând un disconfort atât pentru noi cât și pentru plantele din grădina noastră.

În perioada acesta grădina începe să-și schimbe culoarea, frunzele arborilor și arbuștilor capătă culori roșiatice sau galbene, florile anuale încep să dispară, făcând loc celor perene a căror înflorire este provocată de temperaturile mai reci. Astăzi vă vom sfătui ce flori perene puteți alege pentru această perioadă a anului.

Aconitum – Omagul

 

 

 

 

 

 

 

 

Aconitum sau Omagul, este o plantă erbacee perenă, perfectă pentru grădina de toamnă. Florile sunt mari, asemenea unor clopoței de culoare albastră, albă sau bleu. Acestea se formează la baza fiecărei frunze, astfel încât în momentul în care toate florile se deschid, septembrie-octombrie, toată planta este acoperită de „clopoței”. Deoarece ajunge la o înălțime de 90 cm, Aconitum poate fi folosit ca plantă de bază în amenajarea grădinii, aceasta putând fi plantată în spatele compoziției peisagere.

Îngrijirea plantei este ușoară, neavând nevoie de o atenție prea mare. Este rezistenă la temperatura din țara noastră, preferă zonele însorite, iar udarea se face moderat astfel încât pământul să se mențină ușor reavăn.

Anemone

 

 

 

 

 

 

Anemonele sunt plante perene ce înfloresc din vară până toamna târziu. Acestea preferă zonele însorite sau semiumbrite și sunt rezistente la temperaturile scăzute din timpul iernii.

Tijele florale se formează vara, iar în vârful acestora apar bobocii care se deschid treptat până toamna târziu. Florile sunt de diferite culori (albe, roz, lila, roși, albastre) în funcție de varietatea plantei.

Anemonele decorează foarte frumos grădina atăt prin flori cât și prin tufa de frunze pe care acestea o formează.

Aster

 

 

 

 

 

 

Florile de Aster sunt o variantă bună pentru decorul în grădină toamna. Acestea sunt plante perene rezistente peste iarnă, iubitoare de soare și semiumbră. Genul Aster cuprinde peste 350 de specii perene a căror culori variază de la alb la mov.

Gailardia

 

 

 

 

 

 

Gaillardia este una dintre puținele plante perene ce înfloresc din primăvară până toamna târziu. Este o plantă rezistentă la ger, nepretențioasă față de tipul de sol, atâta timp cât este bine drenat. Iubește spațiile însorite sau semiumbrite. Cu cât are parte de mai multă lumină, cu atât înflorirea va fi mai abundentă, dar și udarea trebuie făcută mai des. Pentru o înflorire de lungă durată, se înlătură florile trecute, stimulând planta să înflorească din nou.

Kniphofia

Kniphofia Nancy Red

         Kniphofia Nancy Red

Kniphofia alcazar Red Hot Poker

Kniphofia alcazar Red Hot Poker

Kniphofia uvaria Echo

        Kniphofia uvaria Echo

 

 

 

 

 

Kniphofia este o plantă cu înflorire târzie, din august până la începutul toamnei. Tijele florale au diferite culori în funcție de specie. Aceasta are nevoie de un substrat fertil, bine drenat și de o expunere la semiumbră. Este sensibilă la temperaturile geroase din timpul iernii, necesitțnd astfel protecție cu un strat de frunze.

Lobelia

Lobelia speciosa Starship Deep Rose

               Lobelia speciosa Starship Deep Rose

Lobelia speciosa Fan Salmon

                      Lobelia speciosa Fan Salmon

 

 

 

 

 

 

 

Lobelia este o plantă perenă ce înflorește din august până în octombrie. Se dezvoltă cel mai bine în substrat fertil, menținut în permanență reavăn. Se recomandă plantarea în zone semiumbrite, ferit de razele puternice ale soarelui de vară. Deși este o plantă perenă, este de preferat învelirea acesteia cu frunze uscate, pe timp de iarnă.

Please follow and like us:
error