Greșeli de îngrijire

Din gama plantelor de interior, venim cu un alt articol în care vom încerca să răspundem la întrebările cele mai frecvente pe care le întâlnim atunci când vine vorba despre greșelile de îngrijire, a bolilor și a celor mai Frecvenți dăunători ai acestora: „De ce se îmbolnăvesc plantele de interior?”. Plantele, fiind organisme vii, ne „anunță” atunci când ceva este în neregulă. Acestea ne dau diferite indicii despre problemele ce apar în creșterea și dezvoltarea lor. Aceste probleme apar fie din cauza locului unde plantele sunt amplasate fie din cauza modului de îngrijire.

Astăzi vă vom descrie cele mai frecvente simptome pe care plantele le au în cazul unei îngrijire necorespunzătoare.

  • Îngălbenirea frunzelor

Îngălbenirea frunzelor

Îngălbenirea frunzelor urmată de căderea acestora este adesea consecința excesului de azot, a amplasării într-un loc întunecat sau a unei udări excesive. În acest caz trebuie constatată cauza ce a dus la îngălbenirea frunzelor, ținând cont pe viitor de acest lucru. Plantele trebuie lăsate un pic până se usucă pământul în cazul în care acestea au fost udate în exces, sau se recurge la schimbarea pământului, a îngrășământului sau a locului în care acestea sunt amplasate.

 

  • Rularea frunzelor

 

Rularea frunzelor este o măsură de apărare a plantelor folosită pentru a reduce pierderea apei. Plantele care se manifestă astfel sunt cele care de regulă sunt udate prea puțin. Prin rularea frunzelor, ele își micșorează suprafața exterioară a frunzei evaporând astfel mai puțină apă.

 

 

 

  • Pătarea frunzelor

Apariția petelor de culoare deschisă pe frunze poate fi urmarea neplăcerilor cauzate de frig, de temperaturile scăzute sau de udarea cu apă prea rece. În acest caz se recomandă amplasarea plantei într-un loc cu temperaturi mai ridicate sau udarea acesteia cu apă la temperatura camerei. Frunzele ce au fost afectate nu își mai revin.

 

 

 

 

  • Înnegrirea marginilor frunzelor

Înnegrirea sau pătarea frunzelor pot avea mai multe cauze: prea multă sau prea prea puțină umiditate, aer prea uscat, folosirea în exces a îngrășământului sau un substrat învechit. În cazul în care s-a constatat că pământul este învechit sau folosirea în exces a îngrășământului, se recomandă schimbarea substratului.

 

 

 

 

  • Decolorarea frunzelor

Decolorarea frunzelor spre transparență se produce din cauza lipsei de azot. Acestea, la o simplă atingere se desprind și cad. Pentru remedierea problemei se recomandă administrarea unui îngrășământ pe bază de azot, care poate fi absorbit ușor prin rădăcină.

 

 

 

 

  • Excrescențe la cactus

Apariția unor creșteri la cactus poate fi urmarea unei scăderi de temperatură și a luminii insuficiente. De asemenea cauza poate fi produsă si de o udare necorespunzătoare. Chiar și după remedierea problemelor, creșterile existente vor rămâne pe plantă.

 

 

 

 

  • Arsura pe frunză

Arsura frunzelor este evidențiată prin prezența unor pete și este cauzată de lumina solară prea puternică. Pentru evitarea pe viitor a altor arsuri, se recomandă mutarea plantei într-un loc cu o lumină mai slabă. Frunzele care au suferit arsuri nu se mai regenerează.

 

 

 

În toate cazurile de mai sus, dacă constatarea problemelor se face din timp, pierderile vor fi minime. Pentru evitarea acestor situații se recomandă studierea metodei de îngrijire a plantelor achiziționate. Cum am spus și la începutul acestui articol, plantele sunt organisme vii cu cerințe diferite față de lumină și umiditate. Întotdeauna ne vor „atenționa” atunci când ceva este în neregulă.

 

Bibliografie

Ursula Kruger, 1999. Plante decorative de interior. Editura Aquila ’93, Oradea.

Please follow and like us:
error