Cele mai întâlnite boli

Ultima parte a seriei „De ce se îmbolnăvesc plantele de interior?” vine cu prezentarea celor mai frecvente boli întâlnite la plantele de interior. Deși de regulă bolile apar din cauza unui mediu neadecvat îngrijirii plantelor, acestea sunt deseori confundate cu prezența dăunătorilor sau pur și simplu a unor simptome datorate unei îngrijiri neadecvate.  Pentru a putea trata o plantă bolnavă trebuie mai întâi identificată problema, apoi luate măsurile necesare pentru combaterea acesteia.

  • Făinarea frunzelor

Cauzată de sporii unei ciuperci, făinarea apare pe partea superioară a frunzei sub forma unui strat albicios. Apariția și răspândirea acesteia este facilitată de un mediu cu aer umed și cald. După constatarea ciupercii se recurge la îndepărtarea părților afectate, apoi se recomandă stropirea plantelor cu substanțe fito-sanitare.

 

 

 

 

  • Falsa făinare

Spre deosebire de făinarea descrisă mai sus, falsa făinare se formează din sporii unor ciuperci aduși de vânt. Acești spori se instalează pe partea inferioară a frunzei formând un strat albicios care cu timpul colorează partea internă a frunzei. Ciuperca respectivă este favorizată de un mediu umed-cald. În situația în care planta se confruntă cu acceastă boală, se recomandă înlăturarea părților afectate și tratarea acestia cu substanțe împotriva ciupercilor.

 

 

  • Mucegaiul gri

Umezeala ridicată facilitează apariția mucegaiului gri. Acesta se răspândește prin spori și se formează pe frunză sub forma unor pete gri. Înlăturarea părților afectate și reducerea umezelii este o soluție minoră în combaterea mucegaiului. Cu cât constatarea mucegaiului se face mai din timp, cu atât șansele de supraviețui a plantei cresc.

 

 

 

  • Ciuperca ruginei

Răspândită prin sporii purtați de vânt, ciuperca ruginei produce pete de culoare deschisă pe partea exterioară a frunzei, iar la o privire mai atentă se pot observa sporii roșii maronii. Plantele afectate se aruncă.

 

 

 

 

  • Pătarea frunzelor

Pătarea frunzelor în culori galbene, maro, gri sau negre, sunt simptomele apariției de diferite ciuperci. Părțile afectate se înlătură și se stropesc cu subdtanțe fito-sanitare.

 

 

 

 

  • Arsura roșie

Arsura roșie este o ciupercă care afectează bulbul de la Steaua cavalerului. Pe bulb și pe inflorescență se observă dungi roșii, iar planta are o creștere deformată. În cazul constatării acestei ciuperci, se recurge la tăierea și dezinfectarea prin pulbere de cărbune de lemn a locului afectat.

 

 

 

  • Putregaiul rădăcinii

Putregaiul la nivelul rădăcinii este cauzat de o ciupercă favorizată de un mediu umed. Rădăcinile afectate se colorează în roșu sau maro. În cazul constatării putregaiului, plantei i se schimbă ghiveciul și pământul.

 

 

 

  • Putregaiul la coletul plantei

Din cauza umidității ridicate a solului se creează un mediu propice pentru apariția unei ciuperci. Aceasta formează locuri cu mucegai la baza coletului plantelor. Cele mai expuse plante sunt cactuții, atunci când sunt udați prea mult. În cazul în care constatarea problemei se face din timp, se recurge la schimbarea substratului și a ghiveciului. În caz contrar, este posibil ca planta să nu se mai poată regenera.

 

 

  • Mucegaiul tulpinii

Asemenea putregaiului la colet, mucegaiul tulpinii este cauzat de o ciupercă care trăiește în substrat. Aceasta formează la baza tulpinii niște pete maronii care cu timpul vor duce la apariția mucegaiului. Excesul de apă și îngrățământ favorizează dezvoltareaciupercii. Odată cu apariția bolii, plantele nu mai pot fi tratate.

 

 

 

  • Cancerul leandrului

Apariția negilor pe plantă și rădăcină sunt simptomele bacteriilor cancerigene. Din păcate plantele nu pot fi tratate.

 

 

 

 

  • Ofilirea mușcatelor

Formarea unor pete uleioase, transparente care cu timpul se colorează în maro, sunt simptomele unei bacterii. Acestea ajută la apariția mucegaiului la baza tulpinii plantelor. Din păcate plantele nu pot fi tratate.

 

 

 

  • Afecțiunile mozaic

Schimbările de culoare a frunzelor și a florilor, dar și deformările de creștere a întregii plante, sunt provocate de viruși sub diferite forme. Odată cu apariția acestor viruși, plantele nu mai pot fi tratate.

 

 

 

Plantele manifestă din când în când simptome determinate fie de infecţii micotice, fie bacteriologice sau chiar virale. Din această cauză trebuie să știm că plantele nu se îngrijesc la fel pe tot parcursul anului. Nevoile lor sunt diferite, iar pentru ca ele să fie sănătose și verzi, este necesară respectarea necesitățiilor acestora în funcție de cerințele fiecărei specii în parte.

 

Bibliografie

Ursula Kruger, 1999. Plante decorative de interior. Editura Aquila ’93, Oradea.

Please follow and like us:
error