Cei mai frecvenți dăunători

Dacă în prima parte a articolului „De ce se îmbolnăvesc plantele de interior?” am vorbit despre cele mai frecvente Greșeli de îngrijire, acum continuăm cu lista celor mai frecvenți dăunători ce apar la plantele de interior. De regulă dăunătorii apar atunci când se creează un mediu propice pentru dezvoltarea și înmultirea lor. Pentru a identifica cât mai exact tipul de dăunător, vă vom detalia modul de acțiune a acestuia.

  • Viermi, nematode pe frunze

Frunza a cărei plantă este atacată de viermi, prezintă găuri și decolorări ale țesutului dintre nervurile acestora. Dăunătorul respectiv se închistează în frunze sau în tulpină. Astfel intervine tulburarea fluxului de aerisire. Cu timpul frunzele devin maronii, se usucă și cad. Apariția dăunătorului respectiv este favorizată de umiditatea ridicată. Plantele afectate nu mai pot fi salvate.

 

 

 

  • Dăunători la rădăcină (nematode)

Dăunătorii respectivi trăiesc în substrat și afectează rădăcinile creând umflături și îngroșări de diferite mărimi. Din cauza îngroșărilor respective, planta nu mai poate absorbi cantitatea de apă de care are nevoie, ajungându-se astfel la decesul acesteia.

 

 

 

  • Viermii de lemn

Primele indicii ale apariției acestui dăunător sunt petele galbene, albe și maro pe partea inferioară a frunzelor. Aceștia aspiră seva din frunză, ducând la ofilirea acesteia. Apariția viermilor de lemn este favorizată de mediul uscat și cald.

 

 

 

  • Musculițe albe

    Asemenea viermilor de lemn, musculițele albe sug seva din frunza plantei. Indiciile prezenței acestui dăunător sunt apariția petelor de culoare deschisă pe suprafața frunzelor. Apariția musculițelor albe este favorizată de mediul umed și cald. Pentru remedierea acestei probleme se schimbă substratul, iar la baza lui se adaugă un strat de pietriș care ajută la drenarea apei, limitând astfel păstrarea umidității în substrat.

 

 

  • Păduchii de frunze

Păduchii de frunze înțeapă și sug seva din frunză și tulpina plantei, acoperindu-le cu un strat lipicios și închis la culoare. Florile și frunzele atacate de acest dăunător se atrofiază. Pentru înlăturarea lor se șterg părțile afectate cu o cârpă umedă și cu săpun de casa, însă pentru un efect mai îndelungat se recomandă stropirea plantei cu substanțe profesioniste.

 

 

 

  • Coșenilele

Insecte cu carapace maro, ce înțeapă și sug seva din frunzele și tulpina plantei. Apariția acestora este favorizată de un mediu cald și uscat. Pentru a scăpa de acest dăunător se recomandă stropirea plantelor cu substanțe fito-sanitare.

 

 

 

  • Păduchii lânoși

Asemenea coșenilelor, apariția păduchilor lânoși este favorizată de un mediu cald și uscat. Prezența acestora nu poate trece neobservată datorită culorii deschise și a pânzei albe pe care aceștia o creează. Pe lângă ștergerea plantelor se recomandă stropirea acestora cu produse specifice dăunătorului respectiv.

 

 

 

 

  • Moliile cu piele moale

Vietăți minuscule ce se hrănesc cu seva din frunze și flori. Părțile afectate prezintă pete maronii și determină oprirea procesului de creștere și dezvoltare a plantei, motiv pentru care planta nu se mai poate regenera. Apariția molilor este favorizată de o atmosferă caldă și umedă.

 

 

 

 

  • Moliile păianjen

Apariția acestora este favorizată de atmosfera uscată. Moliile păianjen sunt insecte care formează o pânză fină de culoare albă. Acestea se hrănesc cu seva din plante. Tratamentul plantelor ce prezintă acest tip de dăunător se face prin stropiri cu substanțe fito-sanitare.

 

 

 

 

  • Muștele de mină

Acest dăunător se întâlnește de obicei la plantele care stau afară la soare. Se numesc muștele de mină deoarece larvele acestora creează canale în frunze. Se recomandă îndepărtarea părților afectate, precum și stropirea plantei cu substanțe profesionale. Dacă se intervine târziu, există riscul ca planta să nu mai poată fi salvată.

 

 

 

  • Gândacii cu trompă

Insectele adulte rod frunzele și tulpinile plantelor, iar larvele acestora atacă rădăcinile plantelor. Se recomandă schimbarea substratului cât mai repede posibil. Dacă se intervine târziu, există riscul ca planta să nu mai poată fi salvată.

 

 

 

 

  • Melcii

Melcii apar de obicei vara și atacă plantele de cameră. Aceștia sunt aduși în casă prin achiziționarea unei plante noi și se hrănesc cu frunzele plantelor. Pentru remedierea problemei fie se adună melcii, fie se recurge la stropirea plantelor cu substanțe fito-sanitare.

 

 

 

Plantele de interior sunt deseori atacate de diferite tipuri de dăunători, cauza principală fiind condițiile neadecvate în care sunt ținute: caldura excesivă, umiditate ridicată, pământ prea umed, etc. Indiferent de dăunătorul pe care planta îl are, aceasta trebuie să fie tratată cât mai repede, oprind răspândirea către alte plante. În cazul în care nu reușiți să identifcați insecta, puteți cere ajutorul unui specialist având la îndemână o frunză sau o poză cu planta infestată.

 

Bibliografie

Ursula Kruger, 1999. Plante decorative de interior. Editura Aquila ’93, Oradea.

Please follow and like us:
error