Întotdeauna am visat felul în care dorim sa ne arate grădina. Fie că este în stil geometric sau peisager, grădina trebuie să fie plină de viață și culoare. În funcție de preferințe și posibilități putem apela la un specialist care să ne ajute cu amenajarea spațiului exterior sau ne putem încerca chiar noi talentul în grădinărit.

După multă muncă și investiții, în sfârșit grădina este gata. Totul este frumos, sănătos și plin de culoare. Tot ce trebuie de făcut este să mențineți pe cât posibil aceste lucruri. Dacă ați apelat la ajutorul unui specialist, acesta sigur v-a sfătuit de la început să instalați unui sistem de irigații făcut special pentru tipul de grădină amenajat.

Sistemele de irigații nu trebuie să lipsească din grădinile noastre. Au o mare importanță în crearea unui mediu propice atât plantelor și florilor din grădină, cât și peluzelor gazonate. În proiectarea sistemului de irigații, trebuie să se aibă în vedere cantitatea de apă necesară pentru fiecare specie de plantă din grădină, precum și cantitatea necesară udării gazonului.

Astăzi vom vorbi despre irigarea gazonului, discuție în care vom include tipurile de sisteme de irigații, modul de montare a acestora, precum și întreținerea lor.

Tipurile de sisteme de irigații automate

Sinstemele de irigații automate au obiectivul de a oferi gazonului cantitatea necesară de apă și de a completa sursele de apă provenite din precipitații. Prin instalarea și proiectarea corectă a acestora se poate ajunge și la o economie de apă de 50%. Sistemele automate au senzor de ploaie care permite oprirea udărilor pe timpul precipitațiilor. Abia după uscarea completă a senzorului se poate relua udarea automatizată. Aspersoarele se montează în așa fel încât razele de udare să se unească, ocupând toată suprafața gazonată ce trebuie udată.

Sisteme de irigații automate

Indiferent de tipul de instalație sau de firma care le fabrică, aspersoarele rotative îngropate ajută la obținerea unei udări performante și uniforme. Acestea sunt recomandate pentru grădini cu o suprafață mai mare. Aspersorul este introdus într-un corp cilindric, după care este îngropat aproape complet. La pornire, datorită presiunii apei, aspersorul se ridică și se rotește într-un unghi la alegere, în funcție de zona ce trebuie irigată. Distanța de aspersiune și debitul de apă sunt determinat de reglarea duzei.

Acestea pot uda pe o distantă de 7-18 m, cu un debit de 400-4000 l/minut și cu o presiune industrială de 2,5-4 bari. Un sistem de bună calitate are șase sau mai multe duze ce pot fi montate și schimbate în funcție de nevoie. În momentul în care intervalul de udare s-a încheiat, aspersoarele se retrag în pământ în urma scăderii presiunii apei.

Aspersoarele fixe sunt recomandate pentru grădinile cu dimensiuni mai reduse. Singura diferență dintre cele două sisteme este că aspersoarele fixe nu se rotesc. Distanța de udare este de 2-6 m cu un debit de 100-800 l de apă pe oră. În funcție de necesitate puteți alege capete de aspersiune ce formează la udare un cerc complet, o jumătate, un sfert, trei sferturi de cerc sau chiar pe toate, reglarea făcându-se manual.

Montarea sistemului de irigare

 • Stabilirea sursei de apă

Poate cel mai important lucru ce trebuie stabilit este sursa de apă. Aceasta trebuie stabilită înaintea planificării pozițiilor aspersoarelor și a materialelor necesare udării corespunzătoare a gazonului. Prin determinarea sursei de apă se poate asigura presiunea și debitul adecvat pentru funcționarea optimă a sistemului de irigat. Presiunea apei se măsoară cu un manometru pentru o funcționare corectă a sistemului de irigație, determinând astfel:

 1. funcționarea corectă a aspersoarelor;
 2. ridicarea aspersoarelor deasupra pământului;
 3. etanșarea capetelor;
 4. obținerea razei și unghiului dorit pentru stropire;
 5. pulverizarea bună a apei cu ajutorul duzelor.

Dacă presiunea apei este prea scăzută, atunci se montează un rezervor cu apă cu umplere automatizată, iar dacă presiunea este prea mare se montează un reductor. Presiunea optimă este:

 1. aspersoare rotative 2,5-3 bari
 2. aspersoare fixe de tip spray 2-2,1 bari
 3. microaspersoare, țeava de picurare 1-2,1 bari
 • Stabilirea amplasării controlerului

Panoul de comanda

Controlerul, așa cum îi spune și numele este un panou de comandă de unde se poate regla sau ajusta modul de funcționare automată a sistemului de irigație. Acesta funcționează la o tensiune de 9V și se alimentează la o baterie alcalină sau la un adaptor. Deoarece în panoul de comandă intră cablurile ce duc spre senzorul de ploaie și spre fiecare electrovalvă, locul unde se face racordul dintre acestea trebuie să aibă un acces ușor și să fie ferit de intemperii. Senzorul de ploaie în schimb, trebuie să fie poziționat într-un loc descoperit, dar ferit de raza asperosarelor, pentru a putea „citi” prezența precipitaților.

 • Întocmirea planului de irigații

Orice planificare a sistemului de irigații începe cu planul grădinii. Pe acesta se marchează locul unde vor fi amplasate aspersoarele, după care se va trasa raza de udare a acesora. Raza de udare, cantitatea de apă precum și tipul de aspersoare folosite se stabilește în funcție de planul de plantare, a speciilor de plante folosite, a clădirilor, aleilor, etc. După stabilirea locului și a capacității tuturor aspersoarelor se poate trece la schițarea sistemului de țevi. Pe fiecare țeavă vor fi montate 3 aspersoare, nu mai mult, deoarece presiunea apei va scădea ducând astfel la un sistem ce va funcționa anormal. În cazul în care țevile sunt mai lungi se vor monta doar 2 aspersoare pentru a evita riscul scăderii de presiune a apei.

 • Împărțirea suprafeței gazonate pe zone și timpi de irigare Împărțirea suprafeței gazonate pe zone și timpi de irigare

Este de preferat ca sistemul de irigații să fie împărțit în mai multe zone, deoarece de cele mai multe ori apa pentru udare nu ajunge pentru irigarea intregii suprafețe. O zonă reprezintă un grup de aspersoare care sunt deservite cu apă de o electrovalvă. Controlerul pornește pe rând zonele, irigând astfel astfel întreaga suprafață pe porțiuni. Împărțirea se poate face pe zone cu suprafețe gazonate, zone cu vegetație, însorite sau umbrite. Foarte important este că la stabilirea numărului de aspersoare dintr-o zonă trebuie să se țină cont ca suma necesarului de apă să nu depășească debitul de apă ce poate fi asigurat de sursă.

 • Montarea sistemului 

  Montarea sistemului de irigatii

După stabilirea tuturor detaliilor se poate începe săparea șanțurilor pentru conducte la o adâncime de 40-50 cm și cu lățimea unei cazmale. În cazul electrovalvelor, săpăturile trebuie făcute la o adâncime la care capacul căminelor de vizitare să fie la nivelul solului. Montarea aspersoarelor se face prin înșurubare poziționându-se în așa fel încât acestea să funcționeze corect și să nu împiedice întreținerea gazonului.

 Întreținerea

Trebuie să fim conștienți că după montarea sistemului de irigații, acesta nu va uda tot anul gazonul și va avea nevoie de o întreținere periodică. Trebuie verificat în permanență gradul de umiditate al pământului pentru a putea regla unghiul sau cantitatea de apă pe care sistemul o dă. Această întreținere trebuie făcută pentru evitarea sau depistarea problemelor din timp, pentru a nu ne confrunta cu deteriorarea gazonului sau a plantelor din grădină.

Irigarea are ca scop menținerea peluzelor de gazon la un nivel cât mai înalt. Cu toate acestea nu trebuie să uităm de întreținerea periodică a gazonului, deoarece aceasta ajută la o infiltrare mai bună a apei, eliminând astfel băltirea apei pe suprafața acestuia.

 

Bibliografie

1. B. Roșulescu, 2011. Gazonul. Vegetație specifică, înființare, întreținere. Ed. M.A.S.T, București.

2. D. Boswirth, Alice Thinschmidt, 2010. Îngrijirea gazonului. Ed. Casa, Oradea.

Surse imagini

1. https://ro.pinterest.com/pin/435934438905005477/

2. https://ro.pinterest.com/pin/462885667937642557/

3. https://ro.pinterest.com/pin/526147168939276776/

4. https://ro.pinterest.com/pin/434386326539894488/

5. https://ro.pinterest.com/pin/389420699012630152/

Please follow and like us:
error