V-am prezentat într-un articol anterior 16 Plante cu flori superbe pentru orice casă, decorative prin flori, unde am dat câteva exemple despre speciile ce se pretează pentru apartamentele dumneavoastră. Astăzi vom vorbi despre specii ornamentale prin frunze, cu valori deosebite ale formei, mărimii, culorii sau a dispoziției frunzelor. Datorită varietăților foliare, multe specii de plante decorative prin frunze sunt folosite ca bază pentru buchetele și aranjamentele florale.

Plantele decorative prin frunze au o prezență mai îndelungată în spațiile interioare față de speciile decorative prin flori, iar în unele cazuri concurează în frumusețe cu acestea. Frunzișul poate fi decorativ atât prin culoare cât și prin formă și mărime. Înmulțirea acestor specii de plante se face cel mai des prin butășire, divizarea tufei, prin drajoni, marcotaj și stoloni.

  • Aspidistra

Plantă ornamentală sub formă de tufă, ce formează în subteran un rizom scurt din care pornesc frunzele pețiolate, lungi de 30-60 cm, cu formă lanceolată și culoarea verde închis. La baza acestora apar primăvara direct din rizom, florile de culoarea violet-purpuriu. Specia Aspidistra preferă spații semiumbrite, însă se adaptează foarte ușor la orice condiții, aceasta fiind una dintre cele mai rezistente plante de interior. Suportă atât temperaturile ridicate cât și pe cele scăzute.

Udarea se face diferit în funcție de anotimp, vara din abundență și iarna mai rar, pentru a le oferi acestora un repaus. Se poate folosi pământ de flori din comerț amestecat cu nisip pentru un drenaj mai bun. Transplantarea se face o data la 2-3 ani, în momentul în care rădăcinile au acaparat tot ghiveciul. Pe parcursul sezonului cald se fac fertilizări cu azot, fosfor și potasiu pentru a oferi plantei toate substanțele nutritive pentru o creștere abundentă. Vara Aspidista poate fi plantată în grădină cu condiția ca pe timpul iernii să fie mutată în interior, deoarece planta nu rezista la mai puțin de -5 grade C.

Aspidistra

  • Chlorophytum – Planta păianjen

Este o plantă cu o creștere tip tufă de frunze liniare, frumos arcuite și lungi de 40-50 cm, în culori de diferite nuanțe de verde. Din mijlocul tufei ies tije lungi și subțiri, flexibile, curgătoare, ce au din loc în loc alte rozete de frunze cu radăcini, numite stoloni. Datorită acestor stoloni înmulțirea se face foarte simplu, prin desprinderea acestora și plantarea lor în ghivece mai mici. Planta păianjen este foarte cunoscută și utilizată ca plantă pentru interior și datorită proprietăților ornamentale, dar și pentru puterea de adaptare la diferite condiții de mediu.

Deși principala atracție a plantei o deține rozeta de frunze, perioada înfloririi nu trebuie uitată. Florile sunt de culoare albă, mici în formă de stea, sunt grupate în inflorescențe de tip rachem și apar din loc în loc pe tulpinile curgătoare. Deși este o plantă ce preferă semiumbra, planta păianjen tolerează și spațiile umbrite dar și pe cele cu lumină directă. Udarea se face moderată în așa fel încât substratul să se usuce între 2 udări. Iarna, atunci când plantele trec prin repausul relativ, acestea trebuie mutate în spații răcoroase, bine lumitate și cu udări mai rare.

Chlorophytum

  • Codiaeum – Croton

O specie de plantă cu port arbustiv, foarte decorativă prin coloritul diversificat al frunzelor cu înălțimi de 60-80 cm. Frunzele sunt foarte variate ca formă, mărime și culoare, sunt eliptice sau liniare, ondulate sau răsucite și sunt în nuanțe de verde, galben și roșu, pestrițe sau unicolore. Pe aceeași plantă se pot forma frunze de forme, marimi și culori diferite în funcție de varietate.

Crotonul este o plantă pentru seră caldă și umedă, solicitând temperaturi de 18-25 grade C pe timpul verii și cu 3-4 grade mai puțin iarna. La temperaturi mai mici de 15 grade C planta își pierde frunzele. Are nevoie de o umiditate atmosferică ridicată de minim 80%, motiv pentru care se apelează la pulverizarea apei pe frunze. Substratul trebuie să fie ușor, fertil, bine drenat, cu un Ph ușor acid și trebuie menținut reavăn, chiar și pe timpul iernii. Este o specie de plantă iubitoare de soare, aceasta trebuie poziționată la soare direct, însă tolerează și semiumbra. Asezarea în zone semiumbrite nu permite o colorare puternică a frunzișului.

Codiaeum - Croton

  • Cordyline

Plantă pentru interior, decorativă prin frunze și port, aceasta formând o tulpină lemnoasă neramificată cu o înălțime ce ajunge și la 2 m. Frunzele sunt liniar-lanceolate, lungi de 60-70 cm colorate in verde, verde cu nuanțe sau striuri roșiatice, albe sau galbene în funcție de soi. Speciile de Cordyline sunt plante ce iubesc căldura și lumina. Vara au nevoie de temperaturi de 22-25 grade C, iar pe timpul iernii acesta trebuie să fie de 14-15 grade C. Soarele direct este specific plantelor a căror frunze au mai multe nuanțe și culori, pe când cel indirect este pentru frunzele verzi. Are nevoie de o umiditate atmosferică ridicată, iar în sol moderată. Brumificarea vârfurilor și a marginii frunzelor apare atunci când umiditatea atmosferică este scăzută în spații cu temperaturi ridicate. Substratul trebuie să fie fertil, bogat în humus, ușor acid și bine drenat.

Cordyline 

  • Dieffenbachia

Plantă decorativă prin frunze mari ce prezintă un colorit deosebit și are o creștere tip tufă sau pe trunchi, în funcție de specie. Tulpina poate ajunge până la înălțimea de 1-1,5 m, pe care se inserează în verticil frunzele oval-alungite, lung pețiolate, lucioase și colorate în verde intens. În funcție de soi frunzele pot fi pătate de-a lungul nervurilor sau pe margini cu galben-crem.

Degarnisirea plantei apare odata cu imbătrânirea ei. Aceasta renunță la frunzele bazale, rămânând doar câteva frunze la vârf. Fiind o plantă care iubește lumina, Dieffenbachia preferă spațiile cu lumină indirectă. Substratul trebuie să fie ușor, fertil, bogat în humus și bine drenat. Este o specie de plantă cu o temperatură optimă de 20-25 de grade C, iar iarna nu trebuie să scadă de 15 grade C. Umiditatea atmosferică trebuie să fie ridicată de 80-85%, iar cea din substrat trebuie menținută în așa fel încât acesta să fie în permanent reavăn.

Dieffenbachia     

  • Dracaena

Dracaena este una dintre cele mai îndrăgite plante pentru interior. Prin tulpina cilindrică viguroasă, plana are o creștere ce poate ajunge la o înălțime de 1,5 m, în condiții de apartament. Frunzele sunt de forme, mărimi și culori diferite în funcție de specie. Dracenele au nevoie de temperaturi moderate de 16-18 grade C, cu mici excepții, însă iarna, la toate speciile, temperatura trebuie să fie ușor scăzută până la minim 12 grade C. Iubește soarele direct, suportă semiumbra, însă frunzele nu vor fi la fel de intens colorate. Pentru a menține o umiditate ridicată, vara substratul se va menține în permanență reavăn și se vor aplica pulverizări pe frunze, urmând ca iarna udările să se rărească lăsând substratul să se usuce între 2 udări. Planta are nevoie de un substrat fertil, ușor și foarte bine drenat.

Dracaena

  • Laurus -Dafin

Specie de plantă cu creștere arbustivă, care în condiții de apartament ajunge la 1-2 m înălțime. Frunzele sunt oval-eliptice de culoare verde închis pe partea superioară și verde deschis pe cea inferioară. Dafinul preferă spații călduroase, aerisite, luminoase, chiar și cu soare direct. În sezonul cald udarea se face regulată în așa fel încât substratul să se mențină reavăn și se efectuează pulverizări frecvente ale frunzelor pentru a menține umiditatea atmosferică ridicată (75-80%). Substratul trebuie să fie fertil, bine drenat, cu un Ph neutru, însă tolerează bine și un substrat ușor alcalin.

Laurus -Dafin

  • Peperomia

Genul Peperomia cuprinde peste 1000 de specii de plante erbacee, cărnoase, cu port tip tufă, arbustiv, târâtor sau pendul. Speciile cele mai întâlnite în apartamentele noastre au înălțimi cuprinse între 20 și 30 cm. Frunzele au forme, mărimi și culori diferite în funcție de specie. Pentru o creștere și înflorire frumoasă, plantele au nevoie de temperaturi minime de 14-15 grade C și o umiditate atmosferică ridicată. Au nevoie de multă lumină indirectă, însă tolerează și semiumbra. Udarea se face regulat vara, astfel încât substratul să se mențină reavăn, iar pe timpul iernii udarea se rărește considerabil. Substratul trebuie să fie ușor, bogat în humus, ușor acid și bine drenat.

Peperomia

 

Bibliografie

1. Băla Maria, 2007. Floricultură generală şi specială. Ed de Vest, Timişoara.

2. Cantor Maria, 2003. Floricultură generală şi specială. Ed. Risoprint, Cluj–Napoca.

3. Şelaru Elena, 2007. Cultura florilor de grădină. Ed. Ceres, Bucureşti.

4. Toma Fl., 2003. Floricultură şi gazon. Vol. I, Ed. Cris Book Universal Bucureşti.

5. Toma Fl., 2003. Floricultura şi gazon. Vol. II, Ed. Universitas Company Bucureşti.

6. Toma Fl., 2005. Îngrijirea şi pregătirea pentru iarnă a speciilor floricole din parcuri şi grădini. Ed. Lucman Bucureşti.

7. Toma Fl., 2009. Floricultură și Artă florală. Vol. I și IV. Ed. InvelMultimedia Buc

Surse imagini

1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aspidistra_elatior_-_01.jpg

2. http://traslavereda.blogspot.ro/2013/01/nombre-cientifico-aspidistra-elatior.html

3. http://www.plantsrescue.com/tag/cast-iron-plant/

4. https://www.gardens4you.ie/index.php?/Spider-Plants/Chlorophytum-comosum-Bonnie-1-plant#.Wh0mGEqWZPY

5. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-11-19Chlorophytum08-03.jpg

6. https://jardinage.ooreka.fr/plante/voir/170/chlorophytum

7. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/all/codiaeum-variegatum/

8. https://ro.pinterest.com/pin/452963674999857664/?lp=true

9. http://atlasbotanic.ro/plante/codiaeum-spp–100

10. https://www.florariatrias.ro/produs/codiaeum-excellent-2/

11. http://www.blackoliveeastnursery.net/index.php?main_page=product_info&products_id=21536

12. https://www.gardeningexpress.co.uk/special-deal-pair-of-cordyline-electric-pink-passion-stunning-torbay-palms

13. http://mgonline.com/articles/ti.aspx

14. https://www.dobbies.com/products/plants/shrubs/cordyline-australis/

15. https://www.kremp.com/dieffenbachia-plant-in-ceramic-pot

16. https://www.rhs.org.uk/Plants/178014/Dieffenbachia-Tropic-Snow-(v)/Details

17. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr_080117-1527_Dieffenbachia_maculata.jpg

18. https://www.planten-kopen.com/en/dracaena-marginata.html

19. https://www.amazon.com/Cane-Corn-Plant-Dracaena-fragrans/dp/B00N64PIH2

20. http://citygreen.hu/dracena-sarkanyfa-gondozasa-szaporitasa/

21. https://www.epicgardening.com/dracaena-marginata-madagascar-dragon-tree/

22. http://www.plantsrescue.com/laurus-nobilis/

23. https://www.treeseedonline.com/store/p142/Bay_Tree_%28laurus_nobilis%29.html

24. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laurus_nobilis_002.JPG

25. https://www.amazon.co.uk/Laurus-nobilis-Standard-Bay-Tree/dp/B00EAP9NP4

26. https://www.whiteflowerfarm.com/watermelon-peperomia

27. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peperomia_prostrata_a1.jpg

28. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peperomia_obtusifolia_%27Greengold%27.jpg

29. https://shopgardenliving.com/collections/houseplants/products/peperomia-radiator-plant-1

30. http://www.designsponge.com/2014/01/in-brooklyn-a-plant-filled-loft.html

Please follow and like us:
error