Plantele și florile de interior au un rol important in crearea unui decor zilnic prin culoare și parfum. În funcție de specie există plante specifice unui anumit sezon sau a unei sărbatori cum ar fi Steaua Crăciunului pentru sărbătorile de iarnă, plante decorative prin flori, prin frunze sau fructe. Fiecare plantă are condiții de creștere diferită față de lumină, temperatură și umiditate. Datorită acestui fapt este nevoie de cunoștințe minime pentru ingrijirea corespunzătoare și menținerea sănătății plantelor.

Vă oferim câteva exemple din experiența noastră, de plante pentru interior decorative prin flori potrivite locuinței dumneavoastă.

  • Achimenes

Este o specie de plante floricole decorative prin flori și frunzele curgătoare. Planta prezintă rizomi mici, fragili, din care pornesc lăstarii lungi de 10-30 cm. Frunzele sunt de culoare verde închis si prezintă un puf fin, florile pot fi de diferite culori alb-crem, roșii, violet, striate sau pătate și înfloresc de la începutul verii până în toamnă. Preferă spațiile luminoase dar ferite de soarele direct, substratul ușor, afânat și bine drenat, iar udarea se face cu apă călduță în farfuria de udare evitând pe cât posibil udarea frunzelor din cauza pufului prezent pe acestea.

Achimenes

Achimenes

Achimenes

Specie de plantă ce crește sub forma unui arbust sau liană, însă se poate modela prin tăieri in diferite forme tunse, putând fi folosită și ca plantă pentru bonsai. Fiind o plantă originară din America de Sud este sensibilă la climatul din țara noastră determinând astfel utilizarea ei ca plantă de interior. Este decorativă prin flori, frunze si port. Florile sunt compuse dintr-un invelis cu aspect de hartie având diferite culori de roz, mov, roșu, alb, portocaliu și înfloriresc vara. Pentru o înflorire abundentă, Bougainvillea are nevoie de spații însorite și călduroase.

Este una dintre cele mai apreciate plante de interior ce poate avea o creștere arbustivă sau de tip copacel ce poate atinge înalțimi si de 2 m în funcție de înălțimea la care se face altoirea. Frunzele sunt pieloase și lucioase colorate în verde intens. Florile sunt simple sau duble, în funcție de varietate, sunt colorate în nuanțe de  roşu, roz sau alb. Bobocii florali se formează toamna, urmând ca la sfârșitul iernii începutul primăverii să înflorească. Camelia preferă spații mai răcoroase și semiumbrite, iarna având nevoie de temperaturi de 8-10 grade C și de udare moderată atâta timp cât substratul să se mențină reavăn.  Preferă substraturile uşoare, fertile, bogate în turbă şi humus, foarte bine drenate, cu pH acid (5,5–6,0).

  •  Columnea

Plantă de interior sensibilă la temperatura din țara noastră, decorativă prin flori, frunze și port. Florile sunt de roșii sau roșii-oranj și apar la sfârșitul iernii începutul primăverii. Planta formează un număr restrâns de lăstari curgători pe care se găsesc frunzele mici de culoare verde-roșiatic acoperite cu peri fini.  Preferă spațiile calde, umede și semiumbrite.

  •  Cyclamen

Plantă originară din Sudul Europei și Asia care formează în subteran tuberculi din care pornesc frunzele cordiforme sau reniforme de culoare verde inchis care modele cu argintii sau cu verde deschis. Tijele florale sunt subtiri și susțin cate o floare roz, roșie, violet sau albă. Cyclamen-ul inflorește iarna-primăvara după o perioadă de repaus de circa 3 luni petrecute în condiții cu temperaturi ridicate (20-25 grade C). Pentru a înflorii planta are nevoie de temperaturi de 14-15 grade C și de spații luminoase. Udările se fac moderate în farfuria de udare în așa fel încât substratul să fie în permanență reavăn. Are nevoie de pamânt acid cu multă turbă sau pământ de frunze.

  • Fuchsia-Cerceluș

Planta are tulpina semilemnoasă şi în funcţie de modul de aplicare a tăierilor poate creşte sub formă de arbust sau copăcel cu o înălțime ce variază între 30-100 cm sau chiar mai mult în funcție de înălțimea la care se face altoirea. În funcție de varietate, Fuchsia are frunze mici sau medii, colorate în verde sau violaceu, flori curgatoare asemănătoare cu niste cercei. Planta este decorativă din primăvara până toamna târziu prin florile colorate în nuanțe vii de  albastru, alb, roz, roşu, violet, unicolore, bicolore sau pestrițe. Pentru o înflorire bogată, iarna plantele trebuie sa aibă un repau relativ fiind menținute în spații răcoroase ( 8-10 grade C), luminoase cu udări mai rare în așa fel încât substratul să se mențină reavăn. Vara plantele preferă spații semiumbrite cu temperaturi moderate.

Plantă cu înălțimea de la 30 la 60 de cm în funcție de varietate, foarte decorativă prin flori și frunze, aceasta fiind una dintre cele mai apreciate plante pentru interior deoarece poate fi condusă într-o creștere arbustivă sau de tip copacel. Florile sunt catifelate de culoare alb-crem, foarte intens și plăcut parfumate cu înflorire eșalonată de-a lungul întregului an. Frunzele sunt de culoare verde-închis și lucioase. Gardenia preferă spații cu semiumbră sau umbră, udarea se face regulat pentru a menține umiditatea în substrat. Plantele de Gardenie  manifestă, de asemenea, o sensibilitate ridicată la uscăciunea atmosferică, motiv pentru care este necesară pulverizarea frecventă a acestora, mai ales în spaţiile călduroase. Are nevoie de substraturi uşoare, fertile, cu multă turbă și bine drenate.

  • Hibiscus-Trandafir chinezesc

Specie arbustivă cu o creștere în înălțime de 1,5-2 m, foarte des întâlnit în locuințele noastre. Trandafirul chinezesc decorează prin florile mari în formă de pâlnie, care în funcție de varoetate pot fi simple sau duble, colorate în nuanţe diferite de roşu, roz, galben, alb, oranj sau violet. Hibiscusul are nevoie de spații luminoase, cu cât are mai multă lumină cu atat înflorirea este mai bogată, o udare constantă în așa fel înât substratul să fie reavăn. Pentru a avea o tufă bogată, trebuie aplicate tăieri de primăvară ale coroanei, pentru a stimula creșterile laterale limitând creșterea pe înălțime.

  • Hippeastrum-Crinul de cameră

Crinul este o plantă bulboasă din care cresc frunze liniare și tije florale înalte de 40-80 cm. Florile au forma unei pâlnii roşii, roz sau albă. Planta își poate dezvolta mai multe tije florale în funcție de densitatea de lumină pe care o primește. Udarea trebuie moderată în așa fel încât substratul să se usuce între două udări. După înflorire planta are nevoie de repaus de 2-3 luni pentru a se reface, implicând păstrarea bulbilor în ghivece la o temperatură de 10-12 grade C, fără să se ude.

  • Impatiens-Sporul casei

Sporul casei, este o plantă anuală, cu un grad mare de ramificație, frunzele sunt de culoare verde intens sau verde cu nuanțe roșiatice, lucioase, florile sunt foarte viu colorate, cu o înflorire aproape continuă. În funcție de varietate pot fi plante pentru soare sau pentru umbră.  Impatiens walleriana este o specie care prefeă umbra, iar Impatiens New Guinea preferă spațiile cu lumină sau semiumbră. Sporul casei de soare are o creștere mai înaltă, flori și frunze mai mari, oferind un decor frumos apartamentelor dumneavoastră.

  • Kalanchoe-Floare de coral

Kalanchoe este o plantă suculentă, cultivată ca plantă de apartament. Frunzele sunt lucioase, cărnnoase, de culoare verde inchis, iar florile sunt mici, simple – stelate sau involte, colorate în nuanţe vii de roşu, roz, portocaliu, alb, galben sau violet în funcție de soi. Pentru o creștere și înflorire abundentă, planta are nevoie de lumină indirectă, udrea se face regulată chiar și în perioada de repaus, în așa fel încât pământul s fie ușor uscat între două udări.

  • Murraya

Murraya, este o plantă arbustivă din familia citricilor cu frunze persistente de culoare verde închis, flori mici, albe, foarte plăcut şi intens parfumate. Înflorirea se face periodic în funcție de temperatură și lumină. Pentru o creștere și înflorire abundentă, temperatur optimă este de 20-22 grade C. Iarna temperatura trebuie redusă la 15-16 grade C pentru ca planta să treacă printr-un repaus relativ. Planta preferă un mediu ambiant cald, umed și bine luminat. Substratul trebuie să fie bine drenat și usor acid. Vara udările se fac regulat în așa fel încât substratul să se mențină revăn, iar pe timpul iernii acestea se reduc considerabil, lasând pământul să se usuce ușor între două udări.

Leandru este un arbust cu o creștere ramificată, însă se poate modela și sub forma unui copăcel datorită rezistenșei sale la tăieri. Este o specie folosită din ce în ce mai des ca plantă de interior, aceasta fiind foarte decorativă prin flori, frunze si port. Frunzele sunt persistente, linear-lanceolate de culoare verde deschis pe partea superioară, iar pe cea inferioară, verde cenușiu. Florile sunt plăcut parfumate, colorate în nuanţe diferite de roz, alb, galben sau roşu și sunt grupate în inflorescențe situate în vârful lăstarilor. Leandru înflorește aproape tot anul, din primăvara până toamna tarziu, însă daca i se oferă condiții favorabile poate înflorii și iarna.

Vara are nevoie de temperaturi ridicate, de multă lumină și udare din abundență, determinând astfel o creștere și înflorire bogată. Iarna se recomandă mutarea plantei într-un spațiu răcoros, cu temperatura de 5–10 grade C și udările să se facă mai rar. Substratul trebuie sa fie fertil, bine drenat și ușor alcalin. Atentie planta  prezintă o sevă toxică!

  • Pachystachys

Specie de plantă cu creștere arbustivă cu o înălțime ce variază de la 20-30 cm până la 60-80 cm în funcție de soi. Este decorativă prin flori și frunze. Florile sunt grupate într-o inflorescență spiciformă de cuoare galbenă, din care ies florile albe sau alebe cu striații roz și apar eșalonat din primăvară până toamna târziu. Frunzele sunt oval-eliptice de culoare verde intens, care pe măsură ce planta îmbătrânește frunzele bazale cad, diminuând aspectul decorativ al plantei. Pentru a împiedica îmbătrânirea plantei se aplică tăieri de regenare, ajutând astfel planta să crească și să se dezvolte mai bine.

Pachystachys este o plantă iubitoare de lumină, însă nu cea directă, are nevoie de o udare regulată astfel încât substratul să se mențină reavăn. Iarna, planta trebuie mutată în spații răcoroase, cu temperaturi de 10 grade C și bine luminate. Substratul trebuie să fie ușor, fertil, bogat în humus, bine drenat și cu un Ph ușor acid.

Surse imagini: https://ro.pinterest.com/pin/505669864386062858/

Bibliografie

1. Băla Maria, 2007. Floricultură generală şi specială. Ed de Vest, Timişoara.

2. Cantor Maria, 2003. Floricultură generală şi specială. Ed. Risoprint, Cluj–Napoca.

3. Şelaru Elena, 2007. Cultura florilor de grădină. Ed. Ceres, Bucureşti.

4. Toma Fl., 2003. Floricultură şi gazon. Vol. I, Ed. Cris Book Universal Bucureşti.

5. Toma Fl., 2003. Floricultura şi gazon. Vol. II, Ed. Universitas Company Bucureşti.

6. Toma Fl., 2005. Îngrijirea şi pregătirea pentru iarnă a speciilor floricole din parcuri şi grădini. Ed. Lucman Bucureşti.

7. Toma Fl., 2009. Floricultură și Artă florală. Vol. I și IV. Ed. InvelMultimedia București

Please follow and like us:
error