Arbuștii ornamentali sunt un „must” în grădinile noastre. Fără ei grădina este mai lipsită de culoare, de jocul volumelor, formelor și al texturilor. În funcție de modul de creștere al acestora, arbuștii decorativi pot face diferența dintre o grădină în stil peisager și una în stil geometric.

Arbuștii sunt plante lemnoase multitulpinale cu o înălțime de până la 7 m. Aceștia au diferite forme de creștere: târâtoare, semitârâtoare, cățărătoare, erecte, neregulate, pendule sau semipendule. În funcție de specie și de modul de utilizare dorit, arbuștii pot fi conduși în diferite forme artistice prin tundere și modelare a coroanelor.

Așa cum reamintesc în fiecare articol, pentru a vă bucura cât mai mult de spațiul verde din gradină din casă, trebuie să cunoașteți cât mai bine cerințele de creștere ale plantelor. Aici sunt incluse pe lângă preferințele față de lumină, substrat sau apă și cele de întreținere prin tăieri și hrană.

În acest articol vă vom prezenta 12 arbuști ce decorează grădina tot anul din vară pâna în toamnă, alături de câteva sfaturi pentru o întreținere corectă a acestora.

  • Buddleja – Liliacul de vară

Arbust cu o creștere de până la 4-5 m înălțime decorativă prin frunze și flori. Frunzele sunt ovat-lanceolate de culoare verde, iar în funcție de soi, pe partea inferioară, frunza poate avea o culoare mai deschisă. Florile sunt de culoare liliachie, violet-închis, roșu-purpuriu sau rozalie, parfumate și sunt grupate în inflorescențe de tip spic. Liliacul de vară are o perioadă lungă de înflorire, acesta decorând din iulie până în septembrie.

În grădină arbustul se poate planta în spații luminoase sau semiumbrite și ferite de curenții de vânt, deoarece este sensibil la gerurile puternice din timpul iernii. Pentru a feri planta de temperaturile scăzute se poate planta în apropierea casei, a zidurilor sau într-un grup cu alte plante. Rezistă la o secetă moderată, are pretenții reduse față de substrat, cu condiția ca acesta să fie bine drenat și reavăn. Se recomandă aplicarea tăierilor de întreținere primăvara pentru înlăturarea ramurilor uscate și pentru scurtarea ramurilor ce au avut flori.

Buddleia - Liliacul de vară

Arbust ornamental ce prezintă frunze persistente și este foarte cunoscut ca plantă pentru garduri vii și forme tunse. Specia de plante Buxus cuprinde multe varietăți cu frunze în diferite culori: unele pestrițe cu alb sau galben, altele cu margini galbene. Planta are nevoie de spații semiumbrite sau umbrite, dar poate fi plantat și în locuri însorite. Substratul trebuie să fie fertil și bine drenat. Este o specie cu creștere foarte înceată, rezistentă la ger și secetă. Suportă foarte bine tunderea, motiv pentru care este des utilizat ca plantă decorativă în forme tunse. Buxusul are un mare dăunător (omida păroasă a Buxusului), care trebuie combătut din timp, deoarece există riscul pierderii plantei.

Buxus

  • Viburnum opulus- Bulgărele de zăpadă, Călin

Arbust cu creștere spontană la noi în țară ce ajunge la o înălțime de 3-4 m, o specie decorativă prin frunze, flori și port. Frunzele sunt mari, trilobate de culoare verde intens, iar toamna devin roșii. Florile albe sunt grupate în inflorescențe mari, frumoase, asemănătoare unor bulgări de zăpadă. Inflorescențele sunt formate din două tipuri de flori: pe margine mai mari și sterile, iar în centru sunt mai mici și fertile. Arbustul înflorește primăvara din mai până în iunie, după care se formează fructele mici, rotunde de culoare roșie, care rezistă și iarna pe plantă. Este o specie rezistentă la ger, iubitoare de lumină indirectă, însă poate fi plantat și la semiumbră. Cu cât planta beneficiază de mai multă lumină, cu atât înflorirea este mai abundentă. Dăunătorii principali ai Călinului sunt afidele (păduchii de plante).

Viburnum opulus- Bulgărele de zăpadă, Călin

  • Tamarix tetrandra – Catina roșie

Tamarix este un arbust viguros ce ajunge la o înălțime de 4 m, rezistent la ger și secetă. Este puternic ramificat cu ramuri subțiri de culoare purpurie. Este o specie de arbust ornamental prin frunze, flori și port. Frunzele sunt de culoare verde intens, sunt mici de formă acicular-solzoasă și crează un contrast plăcut între culoarea frunzelor și cea a ramurilor purpurii. Înflorirea are loc primăvara devreme în luna aprilie-mai. Florile sunt mici de culoare roz și sunt grupate în inflorescențe de tip rachemă, îmbrăcând total ramurile. Cătina roșie are o creștere rapidă, iubește lumina, vegetează bine în soluri sărace, saline și rezistă la vânt, motiv pentru care este o plantă foarte răspândită pe litoral. Tamarix poate fi utilizată atât ca plantă solitară cât și în grupuri, în peluze, pe malul apei sau mai rar în garduri vii.

Tamarix tetrandra - Catina roșie

Speciile de arbuști Cotoneaster pot avea port târâtor ( C. dammeri, C. horizontalis) sau cu port înalt ( C. bullata) și pot avea frunze persistente sau căzătoare. Sunt specii rezistente la ger și secetă și nu sunt pretențioase față de sol. Specia Cotoneaster dammeri are port tărător, cunoscută ca un bun înlocuitor de gazon și decorează pe toată perioada anului prin frunze, flori, fructe și port. Este o plantă cu temperament de lumină și semiumbră. Frunzele sunt mici, persistente de culoare verde închis, lucioase, iar peste iarnă prind o nuanță violacee. Florile apar primăvara, sunt mici și au culoare albă. Se tunde imediat după înflorire. Fructele sunt mici, roșii și rezistă o perioadă lungă de timp pe plantă. A se evita ingerarea fructelor deoarece acestea sunt toxice. Planta se folosește frecvent în amenajările peisagere ca exemplar solitar, în grupuri, pe stâncării, ca borduri verzi și ca acoperitori de sol sau ziduri de sprijin.

Cotoneaster dammeri

  • Berberis – Dracilă

Speciile de arbuști Berberis prezintă spini pe ramuri și sunt foarte decorative prin frunze, flori, fructe și port. În funcție de varietate, acestea pot avea frunze persistente sau caduce. Spre deosebire de plantele cu frunzele căzătoare, cele persistente se pot planta și în zone umbrite. Nu sunt pretențioase față de sol, rezistă bine la temperaturile din țara noastră.

B. vulgaris are frunze căzătoare de culoare verde și au marginile dințate. Florile sunt galbene, grupate în inflorescențe de tip rachemă și apar primăvara în mai. Fructele sunt roșii-purpurii, se formează toamna și rămân pe plantă o perioadă lungă de timp.

B. Thunbergii are frunzele căzătoare de culoare verde închis vara și devin roșiatice toamna. Iubește sorele, prezența acestuia ajută la colorarea frunzelor. Florile sunt galbene și fructele roșii.

B. julianae are frunze persistente de culoare verde închis cu margini ce prezintă spini. Florile sunt galbene și fructele sunt purpurii.

Speciile de Berberis sunt des utilizate pentru decorarea stâncăriilor, în diferite forme tunse, garduri vii, exemplare solitare sau în grupuri.

Berberis - Dracilă

  • Forsythia intermedia – Ploaia de aur

Arbust înalt ce ajunge până la 3 m înălțime, are ramuri lungi, arcuite, pe care apar primăvara înainte de înfrunzire, florile galbene. Este o specie rezistentă la ger și secetă, nepretențioasă față de sol, cu condiția ca acesta să fie bine drenat. Are un temperament de lumină și semiumbră. Frunzele sunt căzătoare și au culoare verde. Tunderea plantei se face după înflorire, înlăturând partea care a înflorit. Este un arbust foarte decorativ primăvara și se poate utiliza solitar sau în grupuri.

Forsythia intermedia - Ploaia de aur

  • Hydrangea – Hortensia

Hortensia este un arbust foarte îndrăgit pentru amenajările peisagere, având înălțimi diferite în funcție de soi. Frunzele sunt căzătoare de culoare verde închis, iar florile sunt mari, divers colorate în alb, roz, și albastru. Înflorirea are loc vara. Hydrangea, așa cum îi spune și numele, este o plantă iubitoare de apă, de aceea trebuie să fie udată cu regularitate în cantități mari de apă, în special vara. Substratul trebuie să fie în permanență revăn și în funcție de Ph-ul acestuia culoarea florilor poate diferi de la roz și roșu (Ph 6), la albastru (Ph 5,5). Hortensia este un arbust ce vegetează foarte bine în spații semiumbrite sau chiar umbrite.

Hydrangea - Hortensia

  • Syringa vulgaris – Liliac

Este un arbust cu o creștere înaltă ce poate ajunge la 7 m și este foarte des întâlnit în amenajările din parcuri și grădini, datorită caracterului ornamental pe care îl deține. Frunzele sunt mari de culoare verde închis și sunt în formă de inimă. Liliacul decorează prin flori primăvara în aprilie-mai. Florile sunt parfumate, grupate în inflorescențe de tip ciorchine de culoare mov, alb, roșu-purpuriu sau lila. După înflorire se recomandă tăierea ramurilor pentru a stimula viitoarea înflorire. Liliacul este o plantă ce drajonează puternic, de aceea se recomandă evitarea plantării acestuia langă casă. Această problemă se poate rezolva prin altoirea plantei pe lemnul câinesc (Ligustrum vulgare). Este o plantă rezistentă la frig, care preferă un climat mai blând, ferit de curenții de vânt, are nevoie de un substrat fertil, reavăn și bine drenat. Pentru o înflorire bogată, Liliacul trebuie plantat în spații cu lumină indirectă, însă tolerează și semiumbra.

Syringa vulgaris - Liliac

  • Mahonia aquifolium

Mahonia este un arbust cu frunze persistente, pieloase, cu margini spinoase și are o creștere înaltă de până la 1 m. Planta este decorativă pe toată perioada anului prin frunze, flori și fructe. Florile sunt de culoare galbenă și apar din decembrie până în aprilie. Fructele sunt de culoare albăstruie si rămân o perioadă lungă de timp pe plantă. Este o specie rezistentă la ger și secetă, care se dezvoltă foarte bine în spații semiumbrite și umbrite. Mahonia are o creștere înceată, drajonează și răspunde bine la tăieri. Se folosește mult în amenajările  din parcuri și grădini ca exemplar solitar, grupuri, garduri vii sau forme tunse.

Mahonia aquifolium

Este o specie arbustivă decorativă prin port și prin culoarea frunzelor. În funcție de varietate, Euonymus poate avea o creștere târâtoare sau erectă, cu frunze persistente în diferite nuanțe de verde, verde cu alb sau verde cu galben. Florile sunt de culoare albă, mici și înfloresc în perioada verii: iunie-iulie, iar fructele sunt roșii, mici și rotunde. Este o specie puțin pretentioasă față de sol, însă acesta trebuie să fie fertil, aerisit, reaven și bine drenat. Este sensibil la umiditatea în exces a solului (băltirea). Arbustul este sensibil la temperaturi de -18 grade, de aceea se recomandă plantarea lui în spații adăpostite de curenți. Pentru varietățile cu frunzele colorate se recomandă plantarea în locuri însorite sau semiumbrite, iar pentru cele cu frunzele verzi se poate opta și pentru plantarea în spații umbrite.

Euonymus

  • Spiraea – Cununița

Specie arbustivă care rezistă la ger și secetă, nu este pretențioasă față de sol și poate fi plantată atât în spații luminoase cât și semiumbrite. Este o plantă foarte decorativă prin abundența de flori albe, roz sau roșii (în funcție de soi), grupate în inflorescențe de tip umbrelă. Înflorirea se produce în lunile de primăvară-vara: mai-iulie. Frunzele sunt căzătoare de culoare verde. Se utilizează frecvent în amenajări ca exemplare solitare, grupuri sau garduri vii.

Spiraea - Cununița

Aceste exemple de arbuști ornamentali sunt menite să vă ajute în alegerea corectă a amenajării grădinilor dumneavoastră, ținând cont de poziția cardinală în care aceasta se află. Speciile de arbuști amintite mai sus sunt specii care se pretează pentru clima din țara noastră și care oferă un decor frumos pe tot parcursul anului.

Bibliografie

1. R. Mateescu, 2002. Arbori și arbuști ornamentali, Ed. M.A.S.T, București.

2. Cristina Mănescu, 2010. Arboricultură ornamentală,  Ed. Didactică şi Pedagogică USAMV Facultatea de Horticultură, București.

3. Dumitriu-Tătăranu I., Benea V. (1976) – Dendrologie. Ed. Didactică şi Pedagogică Bucureşti

4. Dumitraşcu Monica (2007) – Dendrologie. Ed. Invel Multimedia, Bucureşti

5. http://www.horticultorul.ro/

Surse imagini

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Buddleja_davidii

2. https://keyserver.lucidcentral.org/weeds/data/media/Html/buddleja_davidii.htm

3. https://www.gardensonline.com.au/GardenShed/PlantFinder/Default.aspx?FormAction=Show&ItemId=962

4. https://www.gardensonline.com.au/GardenShed/PlantFinder/Default.aspx?FormAction=Show&ItemId=1169

5. https://www.evergreengrowers.com.au/shop/hedging-screening/japanese-box-buxus-microphylla-japonica/

6. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vib_opul_Roseum_kz.jpg

7. https://gobotany.newenglandwild.org/species/viburnum/opulus/

8. https://greatplainsnursery.com/product/redwing-amer-cranberry-viburnum-2/

9. http://balkanecologyproject.blogspot.ro/2014/04/tamarisk-tamarix-tetrandra.html

10. https://pixabay.com/ro/tamarix-tetrandra-catina-creanga-2351849/

11. https://ro.pinterest.com/pin/102808803966107106/

12. http://www.finegardening.com/cotoneaster-%E2%80%98tom-thumb%E2%80%99

13. https://en.wikipedia.org/wiki/Cotoneaster_dammeri

14. https://plantsam.com/cotoneaster-dammeri-cv/

15. https://en.wikipedia.org/wiki/Berberis_julianae

16. https://www.gardenia.net/plant/berberis-thunbergii-atropurpurea-purple-japanese-barberry

17. https://www.shutterstock.com/video/clip-4333997-stock-footage-common-barberry-berberis-vulgaris.html

18. https://www.crocus.co.uk/plants/_/forsythia–intermedia-lynwood-variety/classid.3849/

19. http://en.hortipedia.com/wiki/Forsythia_x_intermedia

20. https://www.best4hedging.co.uk/forsythia-hedge-pp70

21. http://www.asoutherngardener.com/blog/2015/7/23/showstopper-hydrangeas

22. https://www.thompson-morgan.com/p/hydrangea-paniculata-limelight/t58198TM

23. http://www.diynetwork.com/how-to/outdoors/gardening/why-hydrangeas-don-t-bloom

24. https://gobotany.newenglandwild.org/species/syringa/vulgaris/

25. http://www.onlineplantguide.com/Plant-Details/1632/

26. https://gardengoodsdirect.com/product/euonymus-emerald-gaiety-wintercreeper/

27. https://www.connonnurseries.com/plant/Euonymus-fortunei-Gold-Splash-Roemertwo

28. https://gobotany.newenglandwild.org/species/euonymus/fortunei/

29. https://www.provenwinners.com/plants/spiraea/double-play-red-spirea-spiraea-japonica

30. https://garden.org/plants/group/spiraeas/

31, https://www.classicalmpr.org/story/2012/05/23/playlist-for-gardening

Please follow and like us:
error